Samenleving voorop

Leusdenaren moeten zoveel mogelijk ruimte krijgen om de eigen leefomgeving zelf vorm te geven.

De PvdA vindt dat de gemeente er serieuzer werk van moet maken.

De Leusder samenleving bestaat voor een flink deel uit onafhankelijke, kritische en goed opgeleide mensen, die goed in staat zijn zelf initiatieven te nemen. Het moet niet meer zo zijn dat de gemeente de plannen maakt en de inwoners vraagt daaraan mee te werken. De gemeente moet juist de initiatieven van de bewoners ondersteunen en mogelijk maken.

Natuurlijk houdt de gemeente de verantwoordelijkheid voor de mensen die minder zelfredzaam zijn; zij mogen onder geen beding lijden onder de initiatieven van anderen. Bij dergelijke initiatieven wordt een beroep gedaan op de solidariteit van mensen. Wie het kan betalen, wordt geacht bij te dragen aan de ontwikkelingen die hij of zij wenst. De gemeente zal dan ook minder gaan investeren in algemene ontwikkelingen en meer in individuele steun aan mensen die buiten de boot dreigen te vallen.

Met andere woorden: de gemeente zorgt ervoor dat iedereen, dus ook de minima, ouderen, mensen met verstandelijke of lichamelijke beperkingen, mensen met weinig opleiding, enzovoorts, kunnen meedoen aan de samenleving.

Het Fonds Samenlevingsinitiatieven dat op 1 januari 2014 van start ging, heeft tot doel vernieuwende initiatieven op de gebieden van welzijn, cultuur en samenlevingsontwikkeling financieel mogelijk te maken. Dit fonds vinden wij van cruciaal belang voor de relatie tussen bestuur en inwoners. De PvdA zal de omvang van dit fonds op peil houden.

Kleine en grote evenementen kunnen de sfeer in een straat, buurt of wijk sterk verbeteren. Daar bij valt te denken aan een gezamenlijke barbecue, een straat- of buurtfeest, samen naar de EK- of WK-voetbalwedstrijden kijken of met alle inwoners samen Oudjaar vieren met een groots vuurwerk. Bewoners of organisaties die dergelijke evenementen willen organiseren, verdienen de steun van de gemeente.

Wie ouder wordt, loopt meer kans op vereenzaming. De gemeente zet mensen ook aan om meer op elkaar te letten, zonder dat dat tot bemoeizucht leidt. De communicatie tussen het gemeentebestuur en de inwoners van Leusden verloopt niet altijd even soepel. De inwoners hebben vaak het gevoel dat ze niet gehoord worden en zien de gemeente niet meer automatisch als hun belangenbehartiger. De PvdA wil dat er meer wordt geëxperimenteerd met communicatievormen die twee kanten op werken; bewoners moeten weten dat zij gehoord worden en moeten terug kunnen praten. Internet biedt volop kansen voor tweezijdige communicatie. Daarnaast willen we dat de inwoners ook meer mogelijkheden krijgen om de besluitvorming te beïnvloeden, bijvoorbeeld via referenda en het aandragen van raadsonderwerpen.

Ook in Leusden moeten we in de komende jaren fors bezuinigen. Daaraan zal de PvdA loyaal meewerken, maar we hebben wel onze eisen. Zo moeten de mensen die minder kansen hebben worden ontzien en moeten de huidige voorzieningen zoveel mogelijk in stand blijven. Als dat inhoudt dat de belastingen moeten worden verhoogd, dan zullen we daar ook voor kiezen. Want het is logisch dat de gemeentelijke financiën gezond moeten blijven. En dat vergt veel inspanning, zeker nu we weten dat de Jeugdzorg, de AWBZ en de Participatiewet onder de verantwoordelijkheid van de gemeente gaan vallen.