Door Marcel Sturkenboom op 15 februari 2016

Wordt Buurtzorg de nieuwe Thuiszorg ?

TSN2014_RGB

De fractie GroenLinks-PvdA heeft in de Raadsvergadering afgelopen donderdag aandacht gevraagd voor de continuïteit van thuiszorg in Leusden. Waar dat in het verleden door plaatselijke aanbieders werd verzorgd, is dat vanaf de decentralisatie door de gemeente ingekocht bij TSN Thuiszorg.TSN is op een haar na failliet en Buurtzorg Nederland heeft een bid uitgebracht om dit voor 75% van de gemeenten die bij TSN inkopen over te nemen. Zoals wethouder Overweg aangaf, zit Leusden bij deze gemeenten.De fractie heeft de wethouder aangegeven vooral belang te hechten aan continuïteit van zorg voor Leusdenaren zowel als behoud van werk voor het personeel wonend en werkend in en rond Leusden. De wethouder heeft dat toegezegd.

Buurtzorg Nederland wil alleen in zee met gemeenten die minimaal € 21 per uur vergoeding betalen voor thuiszorg. Daarmee kan Buurtzorg haar eigen opvatting over de wijze waarop thuiszorg efficiënter kan worden georganiseerd realiseren. Buurtzorg wil de management laag saneren en de medewerkers ruimte geven hun werk zelf te organiseren. De keerzijde van de medaille is dat de deelnemende gemeenten wel € 5.7 mln dienen op te hoesten vanuit eigen middelen. De overkoepelende organisatie van thuiszorg heeft inmiddels geprotesteerd omdat hier sprake zou zijn van verkapte staatssteun. Als fractie zullen we de situatie en de wethouder kritisch volgen. Uiteindelijk gaat het om de borg van zorg voor de gebruikers en de toekomst van de werknemers.

Marcel Sturkenboom

Marcel Sturkenboom

Wie ben je ? Marcel, 67 jaar, sinds 2014 raadslid en vanaf 2018 fractievoorzitter. Ik ben een sociale hardloper met doorzettingsvermogen, heb een zakelijke inslag en ben een trotse opa. In de politiek door ? Ik heb mijn inspiratie en maatschappelijke betrokkenheid meegekregen van mijn vader die vakbondsbestuurder was. Net zo goed als ik de

Meer over Marcel Sturkenboom