17 augustus 2016

Afscheid van Ago Salverda

Nadat op 2 augustus 2016 na lang ziekbed toch nog onverwacht PvdA-lid en oud wethouder Ago Salverda is overleden, is hij op 10 augustus op Rusthof gecremeerd. Tijdens de plechtigheid is door afdelingsvoorzitter Kees de Kruijf de hiernavolgende tekst uitgesproken.

 

Beste familie, vrienden en kennissen van Ago.

We zullen allemaal de laatste tijd regelmatig aan Ago hebben gedacht. Ieder op zijn eigen manier. Als ikzelf aan Ago denk, dan zie ik hem op een fiets op de Noorderinslag. Ergens voorbij de grote bocht, tussen de weilanden. Ik ben hem daar toevallig een paar keer tegengekomen en dat beeld zal me altijd bijblijven. Zo’n grote man, rechtop op die fiets, dikke bos krullend haar, baard, grote bril. Met een wat langere jas die achter hem aan flapperde, want er was blijkbaar tegenwind. Volgens mij was die tegenwind er overigens iedere keer. Maar dat vond hij niet erg, want Friezen houden daar wel van. Hij was vast op weg naar een of ander overleg in Amersfoort, of, veel slimmer, op weg naar Elselien die daar ook woont.

Dat beeld van Ago op die fiets kan ik moeiteloos overzetten naar zijn politieke loopbaan. Hij wist altijd precies wat hij wilde: betaalbare woningen, toegankelijke zorg, goed openbaar vervoer, steun voor minima, zorg voor het milieu. En hij schrok ook dan bepaald niet van een beetje tegenwind.

Ago is op 1 oktober 1976 lid geworden van de PvdA en zou dus over een paar weken 40 jaar lid zijn geweest. Hij heeft op allerlei plekken binnen de PvdA een bijdrage geleverd, maar de meeste tijd, een kleine dertig jaar, is hij hier in Leusden actief geweest.

Hij heeft in al die Leusdense jaren tal van functies vervuld. Hij was campagnecoördinator, schrijver van verkiezingsprogramma’s, afdelingsvoorzitter, ombudsman, gemeenteraadslid, fractievoorzitter en wethouder. Ago heeft daarmee een enorme stempel gezet op de PvdA in Leusden en daarmee ook op Leusden zelf. Wie de moeite neemt om op de fiets een half uurtje door Leusden te gaan, kan probleemloos de talloze projecten aanwijzen waar Ago bij betrokken was.

Ik ben hem daar als voorzitter van de PvdA in Leusden, maar zeker ook als burger van Leusden dankbaar voor.

Een week of drie geleden ging ik bij hem op bezoek. En toen ik wegging vertelde ik dat ik op vakantie naar Ameland ging en dat ik aan hem zou denken als ik op het strand liep. Hij zei toen ‘en ik ook aan jou!’

Ik heb op Ameland ook vaak aan hem gedacht, op het strand, in het bos en wanneer ik (net als hij) ergens met tegenwind op de fiets zat. En heel, heel misschien dacht hij ook nog wel aan mij. En daarom, als we weer op één van de Waddeneilanden zijn, en we komen er heel vaak, zal ik absoluut opnieuw aan Ago denken. Gewoon, eventjes, iedere keer bijvoorbeeld als ik op het strand loop.

Ago, je laat een enorme leegte achter en we zullen je erg missen. Maar je laat gelukkig ook heel veel fijne herinneringen achter.

Bedankt voor je formidabele inzet de afgelopen jaren en bedankt voor de fijne  herinneringen die je ons nalaat