Door op 10 januari 2014

Alle kandidaten op een rij!

1. Joost van Herpen

60 jaar, getrouwd en vader van een 22 jarige dochter,  inwoner van deze mooie gemeente sinds 1991. Pakweg 9 jaar actief betrokken bij de Leusdense politiek, waarvan bijna 8 jaar als raadslid voor de Partij van de Arbeid. Mijn functie van vakbondsbestuurder bij AbvaKabo FNV en het raadslidmaatschap hebben één ding gemeen, collectieve belangenbehartiging. Deze drive zit in mijn genen, iets willen doen ten gunste van de samenleving.  Meedenken en mee doen, bouwen aan steeds mooiere  Leusdense samenleving waar het goed en veilig toeven is en waar gewerkt wordt aan de toekomst. Een toekomst waarin ieder gelijke kansen wordt geboden, waar steun wordt geboden aan hen die dat nodig hebben en waar we samen zorg dragen voor een goed leefklimaat. In volle overtuiging heb ik tot nu toe meegedaan aan het samenbrengen van GroenLinks en Partij van de Arbeid in Leusden. Samen met GroenLinks collega Riet Koetsenruijter in de koppositie gaan we zorg dragen voor herkenbare progressieve politiek in Leusden. Een ding is zeker, van de komende gemeenteraad zal stuurmanskunst worden gevergd. In die raadsperiode zullen alle transities en decentralisaties  van WMO, Jeugdzorg en arbeidsparticipatie hun beslag krijgen. Daarmee wordt de gemeente nog meer de eerste overheid voor de burger.

2. Riet Koetsenruijter

Sinds 11 jaar ben ik raadslid voor GroenLinks, ik ben tevens lid van het raadspresidium. Mijn ambities voor de toekomst zijn om met de nieuwe fractiecombinatie GroenLinks-PvdA de lokale invloed te vergroten op hetRiet 5cm gebied van samenlevingsvraagstukken, met name vanuit mijn  expertise op het gebied van het sociale domein. De transities van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), Jeugdzorg en arbeidsparticipatie vragen de komende jaren veel van het organiserend vermogen van inwoners, organisaties en gemeente. Mijn ervaring op deze portefeuille en vanuit mijn werk aan de Hogeschool Utrecht zullen hard nodig zijn. Ik ga er de komende jaren weer voor om mijn steentje bij te dragen aan een sociaal, rechtvaardig en milieuvriendelijk beleid dat helder gecommuniceerd wordt met de inwoners.

3. Marcel Sturkenboom

Marcel Sturkenboom 5cmIk woon als geboren en getogen Utrechter sinds 1986 met plezier in Leusden. Ik ben 59 jaar, getrouwd en de trotse vader van 2 volwassen kinderen. Na mijn topsportcarrière en opleiding in de bewegingswetenschappen heb ik 10 jaar als stafmedewerker gewerkt in het Sinaï Centrum in Amersfoort. Vanuit mijn interesse voor bestuur, beleid en management ben ik daarna 4 jaar bij het Ministerie van WVC en 15 jaar werkzaam geweest als directeur sport bij sportkoepel NOC*NSF. De afgelopen 5 jaar werk ik in opdracht van organisaties op het gebied van sport, bewegen en gezondheid als bestuurder en interim manager. De rode draad in mijn loopbaan is het werken met en voor bijzondere mensen. Ik ben actief vrijwillig bestuurder en mantelzorger.

Als zoon van een vakbondsbestuurder is het opkomen voor de belangen van mensen die dat nodig hebben mij met de paplepel ingegoten. Door mijn werk heb ik veel te maken met de landelijke politiek. Als Leusdenaar heb ik altijd met veel interesse de plaatselijke discussies gevolgd. Het is duidelijk dat we met elkaar in deze tijd van recessie en bezuinigingen keuzes moeten maken. Voor mensen met een smalle beurs, zonder werk, alleenstaand, gehandicapt, chronisch ziek of ouderen wordt het er echt niet makkelijker op. Gemeenten hebben of krijgen de verantwoordelijkheid om de AWBZ, WMO, Jeugdzorg, Passend Onderwijs en Participatiewet te organiseren. Deze uitdagingen hebben mij gemotiveerd om me in te zetten voor alle inwoners van Leusden. Het afgelopen jaar heb ik me ingewerkt in het werk van de fractie.

Ik vind dat we in Leusden (nog meer) moeten inzetten op passende sociale (wijkgerichte) voorzieningen, gezondheid, participatie en werk, en duurzaamheid. We zullen de lasten eerlijk moeten delen. Van iedereen mag een bijdrage worden verwacht. Natuurlijk blijven werkgelegenheid, wonen, vervoer, veiligheid en behoud van natuur belangrijke aandachtspunten. We hebben in Leusden een sterk verenigingsleven. Ik ben overtuigd van de maatschappelijke betekenis van sport en cultuur. Ik sta vierkant achter de keus om in Leusden als linkse partijen de krachten te bundelen. Samen kunnen we zeker het verschil maken. Leusden is een prachtige gemeente om in te leven, wonen en werken; we moeten er alles aan doen om dat zo te houden

4. Frans Anten

Sedert 2010 ben ik lid van de gemeenteraad van Leusden voor GroenLinks. Al meer dan 30 jaar ben ik zelfstandig werkzaam als coach, trainer en adviseur bij organisaties en bedrijven op het gebied van:Frans Anten 5cm professionalisering, teamsamenwerking, leidinggeven en leiding ontvangen. Lid van GroenLinks vanaf de oprichting, daarvoor lid van de PPR. In de stad Utrecht was ik voorzitter van de steunfractie van GL en heb ik leiding gegeven aan de oprichting van de plaatselijke GL formatie.

Ik ben voor de 2e keer gehuwd en heb twee kinderen. Als raadslid van de gecombineerde fractie PvdA-GL kies ik voor een sociaal, groen, veilig, sportief en open Leusden. Leusden moet zich laten kennen door een gezond woon-, werk- en leefklimaat: een gastvrije en open gemeenschap, omdat het ook aan mensen van buiten veel te bieden heeft. Graag draag ik bij aan een samenleving waarin creativiteit, originaliteit en aandacht voor elkaar – zowel in het hier en nu als met het oog op de gevolgen van onze leefwijze op de langere termijn – hoog in het vaandel staan.

5. André Dijkshoorn

André Dijkshoorn 5cmIk ben 50 jaar en woon al meer dan 15 jaar in Leusden. Ik ben in Leusden gaan wonen omdat het er mooi groen is en heerlijk rustig ligt aan de rand van randstad. Ik heb economie en theologie gestudeerd en werkzaam geweest in de gezondheidszorg en onderwijs. Als vrijwilliger ben ik o.a. actief in de Raad van Kerken in Amersfoort en Buurkracht Alandsbeek. Ik wil me komende jaren graag in zetten voor een betrouwbare en betrokken gemeente. De overheid maakt regels, maar moet zich ook daar aan houden. Goede regels kunnen pas tot stand komen nadat direct betrokkenen daar invloed op hebben kunnen uitoefenen. Mijn gewoonte is eerst bij de mensen zelf langs te gaan en dan pas een beslissing te nemen. De komende jaren komen veel taken van de landelijke overheid naar de gemeente. Veel van deze taken hebben betrekking op de gezondheidszorg en zullen voor veel van onze, meestal kwetsbare, inwoners gevolgen hebben. Gezien mijn kennis en kunde op het gebied van financiën en gezondheidszorg wil ik die graag voor hen inzetten.  De uitgangspunten van de PvdA sluiten aan bij mijn ideeën en idealen. Ik heb al sinds begin dit jaar met veel plezier met de fractie van de PvdA meegedraaid. Ik hoop op een goed resultaat tijdens de verkiezingen in maart en op een stevige fractie GL/PvdA

6. Jos Boerefijn

Na omzwervingen als statistisch medewerker bij het CBS en economisch onderzoeker bij de gemeente Emmen ben  ik jarenlang verbonden geweest als docent economie en afdelingsleider aan het Corderius College. ThansJos Boerefijn ben ik gepensioneerd. In mijn vrije tijd ben ik sportief (schaatsen, volleybal, fietsen), cultureel (ik speel hoorn in de Orkestvereniging Amersfoort, museumbezoek, theater en film) en politiek actief.

Al weer heel wat jaren ben ik bestuurslid van GroenLinks Leusden en volg ik de politiek vrij intensief. Ook de vorige (2) keren stond ik op de lijst. Als sociaal econoom heeft vooral de positie van mensen die het wat minder hebben getroffen in onze samenleving mijn aandacht, maar mijn oud-leerlingen herinneren zich vast ook mijn passie voor milieu en duurzaamheid. Ik kijk uit naar een raadslidmaatschap.

7.Tom Kortink

Tom Kortink 5 cmIk ben Tom Kortink en 21 jaar. Mijn hele leven woon ik al in de gemeente Leusden. Persoonlijk vind ik dit het mooiste dorp om te wonen. Ik wil mij in de gemeenteraad inzetten om dit zo te houden. Daarbij wil ik graag mijn stem laten horen voor de jongeren van de gemeente Leusden. Het gaat mij om alles waar de jongeren mee zitten en tegenaan lopen

8. Erik van Beurden

Vanaf 1990 woon ik met mijn vrouw Els in Achterveld. Ik ben intussen 51 jaar. Onze 3 kinderen zijn twintigers en inmiddels (bijna) de deur uit. Ik heb na mijn studie Milieukunde vanaf 1987 voor verschillende gemeenten,Erik van Beurden 5cm de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en een landschapsbeheerstichting gewerkt. Momenteel ben ik manager van de afdeling Beleid & Strategie van de gemeente De Bilt. Naast mijn professionele leven sport ik graag (basketball, skeeleren, hardlopen) en ben ik ook graag als vrijwilliger actief. Zo ben ik bestuurslid geweest van de agrarische natuur- en milieuvereniging Vallei Horstee en zaag ik in het weekend als lid van de knotgroep Achterveld  in de knotbomen en elzensingels in het mooie buitengebied van rondom Achterveld.

In de komende jaren komen er veel nieuwe taken en verantwoordelijkheden voor gemeenten bij, ook voor de gemeente Leusden, zeker op het gebied van (jeugd)zorg, welzijn en inkomensondersteuning. Die taken gaan veel bestuurskracht vragen en ook veel van de samenwerking van gemeenten met individuele inwoners, organisaties en bedrijven. Ik geloof niet in een (lokale) overheid die alles regelt, wel  in een gemeente die weet bij welk vraagstuk zij moet voorgaan of juist ruimte moet bieden aan anderen en die in elk geval kan uitleggen waarom zij welke beslissingen neemt. In mijn dagelijks werk zie ik vaak hoeveel bereidheid er bij inwoners, maar zeker ook bij bedrijven aanwezig is om maatschappelijke vraagstukken op te pakken en hoe belangrijk het is voor de lokale overheid om op een goede en duidelijke manier met die bereidheid om te gaan. Voor belangen die niet vanzelfsprekend een (even sterke) stem hebben in  de besluiten die de gemeente neemt, zoals kwetsbare groepen mensen en natuur- en milieuwaarden, vind ik dat de gemeente er altijd moet zijn. Ik wil daaraan graag met alle kennis, ervaring en kunde die ik heb, een bijdrage leveren.

9.Ine Kerkhof

Ine 5 cmVanaf 1997 ben ik actief geweest  in de PvdA. Van 2002 tot maart 2012 als gemeenteraadslid. Ik heb dat toen ervaren als een bijzondere tijd, maar ook als zeer intensief. Als raadslid kan je het verschil maken. Voor mij was dat vooral rond thema’s als natuur, verkeer, wonen en sociaal beleid. Zo hebben we in 2010 met een aantal fracties het voor elkaar gekregen dat voor de minima de aanvullende ziektekostenverzekering gehandhaafd bleef. Als PvdA raadslid sta je voor de waarden, zoals vrijheid, democratie, rechtvaardigheid , duurzaamheid en solidariteit. Juist in de huidige periode van kwakkelende economie, forse bezuinigingen in de zorg, moet je staan voor deze waarden. Ik ben nu meer op de achtergrond als penningmeester, maar vanuit mijn werk bij de Jeugd GGZ, maak ik me ernstig zorgen over de transitie van de jeugd GGZ naar de gemeenten.

Inmiddels woon ik weer meer dan 25 jaar in Leusden. Onze kinderen zijn hier opgegroeid en uitgevlogen. Ik werk nog steeds met veel enthousiasme als systeemtherapeut en coördinator bij Fornhese (GGZ Centraal). Ik ben betrokken bij de vakgroep Jeugdzorg, een initiatief van de provinciale fractie van de PvdA om gebruik te maken van de kennis van PvdA leden die werkzaam zijn in de jeugdzorg en jeugd GGZ.

10. Annemarie Houkes

Sinds zeven jaar ben ik lid van GroenLInks. De reden: ik vind het belangrijk om te werken aan een ‘duurzame toekomst’. Dan heb ik het niet alleen over ‘Groen’, maar ook over een veerkrachtige samenleving, waarin weAnnemarie oog hebben voor elkaar en de wereld om ons heen. Een samenleving die niet alleen de problemen van nu, maar ook die van de toekomst het hoofd kan bieden. Dit betekent voor mij dat politiek oog moet hebben voor de langere termijn. Als je naar de landelijke politiek kijkt, dan heeft wat mij betreft GroenLinks te lang ingezet op het individu. Ik zet liever in op gemeenschap en voel me binnen GroenLinks verwant met De Linker Wang.

Op dit moment zit ik in het ‘spitsuur’ van het leven: ik ben midden dertig, ben gelukkig getrouwd en heb een zoon van 3,5 jaar. Ik werk bij de Universiteit Utrecht als coördinator bedrijfsvoering binnen de faculteit Geesteswetenschappen. Ik word blij van zingen en bewegen (hardlopen en volleybal) en ben in Leusden actief bij de speelotheek en ZinCafé.

11. Kees de Kruijf

Kees CNME bewerktAls geboren Amersfoorter ben ik in 1974 in Leusden komen wonen. Met veel plezier, zeker vanaf het moment dat we drie dochters hadden. We merkten hoe heerlijk die in het overal aanwezige groen konden spelen en hoe makkelijk en dichtbij ze naar een goede basisschool konden.

De eerste jaren heb ik in het speciaal onderwijs en bij de vakbeweging gewerkt. In 1994 werd ik, nadat ik in 1993 gemeenteraadslid was geworden, wethouder in deze mooie gemeente. Ik ben wethouder gebleven tot 2006. In die drie raadsperiodes heb ik voor veel onderwerpen verantwoordelijkheid gehad, maar altijd was ik in ieder geval ook verantwoordelijk voor sociale zaken en milieu. Na 2006 heb ik weer een jaar bij de vakbeweging gewerkt, om vervolgens drie jaar wethouder te worden in Loenen. Op dit moment ben ik fractievoorzitter van de PvdA in de Provinciale Staten van Utrecht en ben ik in Leusden politiek actief als voorzitter van het afdelingsbestuur van de PvdA. Op mijn 17e, ben ik actief lid geworden van de PvdA, ergens halverwege de zittingsperiode van het kabinet Den Uyl (dat waren nog eens tijden!). Ik werd gegrepen door het idee dat voor veel mensen de dingen in onze maatschappij eerlijker en dus beter geregeld moesten worden. En dat je via de politiek daar een bijdrage aan kon leveren. Tot op de dag van vandaag ben ik overtuigd van dat idee en waarschijnlijk is dat ook de reden dat ik nog steeds met veel inzet politiek actief ben. De zorg voor onze omgeving, het milieu, is daar als belangrijk punt wel steeds meer bijgekomen.

Wat de politiek op dit moment in Leusden zo de moeite waard maakt, is dat we samen met GroenLinks echt een stevig links, sociaal en groen blok in de gemeenteraad kunnen vormen. Met alle ingewikkelde dingen die de komende jaren op Leusden afkomen, de grote decentralisaties met de bijbehorende stevige bezuinigingen, en alle keuzes die daarbij gemaakt moeten worden, is dat een hele goede ontwikkeling en eigenlijk gewoon een absolute ’must’!

12. Erwin Bruinsma

Mijn naam is Erwin Bruinsma en ik ben 37 jaar oud. Sinds 2010 woon ik met veel plezier in de wijk ’t Vliet in Leusden. Mijn beroep is wiskundedocent op een middelbare school in Zeist. Ik ben getrouwd en heb jonge foto Erwin Bruinsma 5cmkinderen.

Als ik mijzelf in het politieke spectrum plaats, dan zijn duurzaamheid, milieu, progressief en eerlijk delen de eerste woorden die in mij opkomen. Dit verklaart waarom ik eind vorige eeuw gekozen heb om lid te worden van GroenLinks. Iets vinden of ergens een mening over hebben, vind ik niet voldoende. Ik wil graag een actievere bijdrage leveren de (Leusdense) samenleving. Van mei 2006 tot en met december 2008 ben ik in de gemeente Heerenveen fractievertegenwoordiger geweest namens GroenLinks. Destijds heb ik mij voornamelijk bezig gehouden ruimtelijke ordening.

Mocht je me willen volgen op Twitter: @ebruinsma.

13. Leo Lindhout

Leo Lindhout 5cm afgekleurdAl heel wat jaren ben ik buschauffeur bij het openbaar vervoer in en rond de stad Utrecht. Sinds ik onlangs  60 ben geworden werk ik wat minder, ik woon zo’n 40 jaar in Leusden. Van jongs af aan had ik de neiging tot een  progressieve, socialistische benadering van de wereld, reeds in de zestiger jaren was het duidelijk, dat milieuproblematiek en zaken als kernenergie en kernbewapening belangrijke issues waren. Destijds sloot ik mij daarom aan bij de PPR. Veel van het revolutionaire en radicale van destijds relativeer ik nu wat. Hoewel wezenlijke zaken, zoals sociale rechtvaardigheid, milieu en duurzaamheid  onverminderd belangrijk zijn,  liggen voor mij enkele accenten thans anders. Dingen waar ik op focus zijn  kwesties als  gelijke rechten en anti-discriminatie. Hierbij denk ik vooral aan de mensen van een andere origine en aan omgaan met diversiteit. Iedere nette partij huldigt natuurlijk fatsoenlijke standpunten, van onze partij verwacht en krijg ik meer. De multiculturele samenleving, zoals we die ooit dachten, werd wellicht te idealistisch  gezien. Het blijkt moeilijk een goede samenleving te vormen met mensen met zeer verschillende achtergrond. Het blijft echter wel mijn uitgangspunt en ideaal, we zullen het hier, op ons zeer bevoorrechte stukje van de wereld met elkaar moeten doen. Ik ben wereldburger, het feit, dat ik als blanke autochtoon in een van de rijkste landen ter wereld ben geboren, is eerder een verplichting dan een recht. Zeker geldt dit ook voor alles, rond het vraagstuk van asielzoekers.

Ik beschouw mijzelf als aanhanger van het christelijk geloof, over wat dat dan inhoudt, is dit kader niet geschikt, maar ik noem het, omdat het wel van belang is bij mijn standpuntbepaling. Mijn wereldbeschouwing, maar dan graag zonder de ”bijbehorende” etiketten.

Zo ongeveer daarom voor mij  GroenLinks. Lokale politiek is boeit mij minder dan nationaal of Europees. Democratie vind ik echter heel belangrijk, daar moet je voor gaan. De twee voorgaande periodes was ik betrokken bij de werkzaamheden van de GroenLinks raadsfractie, dat heb ik als zinvol en opbouwend ervaren.

14. Anna Schipper

Als adviseur voor het onderwijs reis ik door heel Nederland. Wanneer ik terugrijd naar Leusden realiseer ik me weer dat de Utrechtse Heuvelrug een van de mooiste plekjes van Nederland is. Het was voor mij wel wennenAfbeelding3 18 jaar geleden, na tien jaar verblijf in New York, maar ook Leusden heeft veel te bieden en ik heb mijn dochter hier met veel plezier laten opgroeien. Toch kan en moet Leusden beter, bruisender. Meer gericht op behoeften van jongeren, meer aandacht voor de leefomgeving van ouderen en blijvende zorg voor de Leusdenaren die het moeilijk hebben. Daar gaan we samen met de PvdA aan werken de komende 4 jaar!

15. Jan van der Horst

Jan vd Horst afgekleurdIk ben opgeleid als opbouwwerker en maak sinds 1990 videofilms voor de overheid en de non-profit-sector. Daarnaast ben ik werkzaam op de Hogeschool Rotterdam voor de studierichting Mediatechnologie. Ik vervul daar de rol van docent communicatieve vaardigheden, projectdocent, studieloopbaancoach en stagebegeleider.

Ik ben gemeenteraadslid voor GroenLinks sinds 2006. Sinds 2010 ben ik fractievoorzitter. Aan de onderhandelingen, die hebben geleid tot de totstandkoming van het huidige college, heb ik een grote bijdrage geleverd. Ik stond aan de basis van de nauwe samenwerking tussen PvdA en GroenLinks en heb er mede voor gezorgd dat er vanaf maart 2014 met een gezamenlijke lijst aan de gemeenteraadsverkiezingen kan worden deelgenomen. Na 2 periodes als raadslid wil ik graag plaatsmaken voor anderen uit de GroenLinks gelederen die de groene en sociale politiek blijvend in Leusden op de kaart kunnen zetten. Ik zal me blijven inzetten voor Leusden, zowel binnen als buiten de politiek.

16. Tijs Rolle

Afgelopen vier jaar heb ik als wethouder vooral het sociale gezicht van Leusden hoog gehouden. Niet makkelijk met zulke gigantische bezuinigingen, maar met voortdurend hameren en de rug recht houden heb ik er, voorTijs opgelicht de mensen die het minder hebben, uitgesleept wat er in zit.  Daarvóór was ik griffier van de raad en zes jaar raadslid. Bij al dat werk vind ik, naast het groene en het sociale belang, het democratisch elan belangrijk: Leusden is van de inwoners. Dus hoe richten we het bestuur en de politiek zo in dat er gebeurt wat de mensen willen. En als de mensen tegengestelde dingen willen: hoe maken we het zo dat zo veel mogelijk mensen zich goed voelen bij de beslissingen.

Bekijk hier het Verkiezingsprogramma 2014-2018

verslag ALV GL PvdA 18 december 2013