20 februari 2014

Onze speerpunten op een rij

We hebben de speerpunten uit ons programma nog eens bondig op een rijtje gezet. Goed om te weten en handig voor in het debat!

Hieronder volgen ze.

1.De Langesteeg moet groen blijven!

Niet bouwen buiten de huidige rode contour is voor GroenLinks-PvdA ook in de komende raadsperiode het uitgangspunt. Hooguit kan bestaande bebouwing in het buitengebied vervangen worden door nieuwbouw.

Het Langesteeg gebied is een mooi maar kwetsbaar natuurgebied in onze gemeente. Het maakt onderdeel uit van de ooit voorziene ecologische hoofdstructuur. Financiering vanuit de rijksoverheid voor de ontwikkeling van deze ecologische hoofdstructuur is door de bezuinigingen weggevallen. GroenLinks-PvdA heeft kennis genomen van het initiatief van diverse partijen om als nog tot ontwikkelingsinitiatieven te komen voor dit gebied. GroenLinks-PvdA staat, net als in het verleden, voor behoud en ontwikkeling van de natuur in de Langesteeg. We steunen initiatieven die dit uitgangspunt waar maken. Bouwen van huizen of anderszins in dit kwetsbare gebied is voor GroenLinks-PvdA geen optie en staat haaks op het uitgangspunt van natuurbehoud en ontwikkeling.

Het aanleggen van recreatieve voorzieningen in de Langesteeg voor fietser en wandelaar willen wij stimuleren. Bouwen van huizen in dit kwetsbare gebied om de natuurontwikkeling te bekostigen is de verkeerde weg. Woningbouw in dit gebied leidt tot blijvende aantasting van dit kwetsbare natuurgebied. In Leusden zijn elders nog genoeg plekken voor de realisatie van vereiste woningbouw. Daar hoeft de Langesteeg niet aan opgeofferd te worden!

Groen is en blijft wat ons betreft de Langesteeg, nu en in de toekomst.

 

2.GroenLinks-PvdA kiest voor de fiets èn voor behoud van gratis parkeren.

Het langzaam verkeer krijgt bij ons extra aandacht: Je moet je fiets gemakkelijk kwijt kunnen en voorzieningen moeten goed bereikbaar zijn.

Dan is er ook voldoende gelegenheid om het gratis te parkeren te handhaven voor hen die de auto echt nodig hebben. Dat is gunstig voor milieu, middenstand, sport- en theaterbezoek.

Wij willen maatregelen nemen die het fietsverkeer bevorderen, o.a. door het aantal fietsstallingen uit te breiden voor (elektrische) fietsen en door het veiliger te maken voor fietsers. Dit stimuleren we door het autoverkeer in het winkelcentrum terug te dringen. Leusden is een groen en schoon dorp, dat willen we graag zo houden. Het zo laag mogelijk houden van de CO2-uitstoot en fijnstof is in ons aller belang. Hoe meer mensen met de fiets of bus gaan, hoe meer kans dat mensen die niet anders kunnen, niet lang hoeven te zoeken naar een parkeerplaats.

We vinden het ook belangrijk dat middenstand, sport- en theatervoorzieningen voldoende klanten trekken om hun organisaties financieel gezond te houden. Wij verwachten wel van de exploitanten dat zij op allerlei manieren meewerken aan een fietsvriendelijk beleid. Zij kunnen daaraan bijdragen met kleinere verpakkingen, ruimte voor fietsstallingen en andere hulpmiddelen.

De GroenLinks-PvdA fractie stelt veel prijs op goede contacten met alle organisaties en staat open voor ideeën die Leusden verder helpen bij een schoon en veilig verkeersbeleid.

 

3.GroenLinks-PvdA wil een tweede sporthal in Leusden

De discussie over een 2e sporthal loopt al 6 jaar. GroenLinks-PvdA vindt dat de gemeente snel duidelijkheid moet geven over de actuele gegevens en mogelijke scenario’s om nog in 2014 tot een besluit komt over de tweede sporthal. Het lijkt wel of Leusdense binnensporters in de kou blijven staan.

De tijden zijn echter veranderd. Andere projecten vragen ook om aandacht en mogelijke investeringen. Bovendien verandert de samenstelling van bewoners (vergrijzing), loopt het ledenaantal van verenigingen terug en neemt het aantal geboortes en daarmee de behoefte van basisscholen af.

Voor GroenLinks-PvdA zijn daarbij de volgende onderwerpen uit het verkiezingsprogramma van belang:

– bewegen en sport als vak binnen het basisonderwijs

– stimuleren van beweging voor ouderen door binnensportverenigingen

Bij de afweging van vraag (basisscholen, sportverenigingen) en aanbod (sportzalen) is de vraag welk type sporthal Leusden nodig heeft. Is dat een multifunctionele voorziening die dicht bij mensen beschikbaar is of een basale voorziening voor de organisatie van trainingen en competitiewedstrijden? Deze laatste en goedkopere variant kan worden gebouwd op het Burgemeester Buiningpark. Een dergelijke variant zou heel goed mogelijk zijn in de vorm van duurzaam flexibel bouwen, blijkt uit initiatieven elders (Papendal, Heerenveen,Tilburg). (zie www.neptunes.eu)

GroenLinks-PvdA zet zich in voor een duurzame, flexibele sporthal met publiek -private financiering.

 

4.Houd het bestuur op peil!

De overheid moet de broekriem aanhalen, bezuinigen zijn al jarenlang een noodzakelijk kwaad. Een voorstel om gemeenteraden daarom te verkleinen ging gelukkig niet door. GroenLinks-PvdA is tevreden met het in stand laten van de huidige omvang van de gemeenteraad.

Raadswerk goed doen vraagt veel inzet en tijd van voldoende mensen. Nog meer bezuinigen op taken van de gemeente kent zijn grenzen. Logisch dus om ons af te vragen of het college van B & W, het dagelijks bestuur van de gemeente, niet terug kan in omvang. Naast de burgemeester bestaat dit bestuur nu uit 3 full time wethouders. Eerder hebben wij wel ingestemd met het terugbrengen van de omvang van het aantal wethouders naar 2,4 fte, een reductie van 20%. Toen is wel de kanttekening gemaakt bij de komende coalitieonderhandelingen hier nog eens nadrukkelijk bij stil te staan. Er staat de gemeenten de komende tijd een forse klus te wachten. Decentralisaties moeten de komende tijd hun beslag krijgen. Dit vraagt om voldoende bestuurlijke stuurmanskunst. Belangrijke keuzes moeten worden voorbereid en gemaakt om de juiste zorg te kunnen bieden. Daarnaast moeten we voorkomen dat Leusden in de toekomst met onbetaalde rekeningen blijft zitten. Verkeerde keuzes kunnen we ons niet permitteren.

Wij pleiten er dan ook voor de komende raadsperiode de omvang van het college op peil te houden. Vanaf 2018 is de verwachting dat de gemeentelijke overheid zich in rustiger vaarwater bevindt en kunnen we toe met een kleiner bestuur.

 

5.Een coffeeshop in Leusden?

Dankzij een burgerinitiatief is het debat over het coffeeshopbeleid weer actueel. Jammer dat politici van CDA, CU/SGP en VVD huize het onderwerp al op voorhand in de prullenmand lijken te hebben gegooid, zelfs vóór het eerste debat hierover. Een recent gehouden informatieronde in de raadszaal met vele deskundigen zorgde ervoor dat alle relevante feiten en ter zake doende afwegingen op tafel kwamen. Softdrugs gebruik is een maatschappelijk gegeven. Ook in Leusden wordt gebruikt en gehandeld op straat.

Dat roept de vraag op of een streng gereguleerde coffeeshop in Leusden in positieve zin geen toegevoegde waarde kent. De coffeeshop, ooit omschreven als de best gereguleerde horeca gelegenheid, kan een regulerende en sturende functie hebben. Op basis van strikte afspraken kan de coffeeshop leveren aan consumenten boven de 18 jaar. Door middel van tussen de shop en de gemeente te maken afspraken en toezicht hierop door politie en GGD ontstaat een veiliger omgeving. Over softdrugs kunnen kwaliteitscriteria worden geformuleerd die de volksgezondheid ten goede komen en beter toezicht geven op bovenmatig soft drugs gebruik.

Zorgpunt blijft dat de gedoogpraktijk alleen de verkoop van softdrugs betreft, niet de bevoorrading van de coffeeshop.

GroenLinks-PvdA wil dat onze burgemeester zich aansluit bij het pleidooi van een groeiend aantal burgemeesters in Nederland om de productie van soft drugs uit het criminele circuit te weren door gecontroleerde en gelegaliseerde wietteelt.

GroenLinks-PvdA Leusden logo