24 februari 2015

Een voor Leusdense begrippen roerige raadsvergadering

De op 19 februari jl. gehouden raadsvergadering startte met de mededeling door de voorzitter van de vertrouwenscommissie dat de gemeenteraad van Leusden, tijdens een net daarvoor gehouden  besloten bijeenkomst, had besloten Annemieke Vermeulen voor te dragen voor herbenoeming als burgemeester van Leusden. Haar eerste benoemingsperiode eindigt per 1 juli .a.s.  Met deze positieve voordracht door de Leusdense gemeenteraad mag worden verwacht dat Annemieke Vermeulen door de Koning zal worden herbenoemd in haar functie.

 

Een door CDA en VVD ingediende motie om recent aangebrachte aanpassingen aan de Liniedijk langs het Vallei kanaal terug te draaien hield de gemoederen behoorlijk bezig. Op de liniedijk zijn wandelpaden voor een deel veranderd in loopgraven. Hiermee wordt beoogd de oude  cultuur historische waarden voor een deel terug te halen. Een groep  burgers maakte zich zorgen en boos over de aangebrachte aanpassingen. Op de dag van de raadsvergadering verscheen er een brief van wethouder Overweg waarin hij aangaf in overleg met de betrokken groep burgers tot aanpassingen te zijn gekomen. Hierdoor ontviel eigenlijk de grond aan de ingediende motie, welke uiteindelijk bij stemming ook geen meerderheid haalde. Afgaande op de geluiden die te horen waren op de publieke tribune was het oordeel van de gemeenteraad niet geheel in overeenstemming met de wens van de daar aanwezige Leusdenaren.

 

Het CDA had een interpellatieverzoek ingediend. Deze partij wilde info van het college van B en W over vermeende schending door het college van een door de gemeenteraad opgelegde geheimhouding rondom besluitvorming herstart bouwactiviteiten Biezenkamp.

Zonder deugdelijke onderbouwing, maar op basis van een woordspelletje, werden zware beschuldigingen geuit aan het adres van het college. Zij zouden de geheimhoudingsplicht hebben geschonden en daarmee de belangen van de gemeente Leusden hebben geschaad. Hierbij was eveneens sprake van een misdrijf volgens wetboek van Strafrecht.

Wat opvalt is dat CDA zonder deugdelijke onderbouwing vele beschuldigingen uit aan het adres van het college en gelijk als rechter een oordeel uitspreekt. Het debat ging, bij gebrek aan aantoonbare feiten, als een naar zuurstof snakkende nachtkaars ten einde.

Een CDA onwaardige actie en ook volstrekt niet conform de in  Leusden gebruikelijke omgangsvormen bij het politieke debat. De rol van oppositie partij kan blijkbaar maar moeilijk gevonden worden!

Joost van Herpen

fractievoorzitter Groen Links-Partij van de Arbeid