Door op 7 oktober 2015

Een speelautomatenhal in Leusden

Op 24 september jl. stond in de raad op de agenda het raadsvoorstel van het college om in Leusden toestemming te verlenen voor de vestiging van een speelautomatenhal.

De fractie van GroenLinks-PvdA vindt ook dat Leusden er aan toe is om op een volwassen manier met haar burgers en bezoekers om te gaan.

Wij zijn voor de vestiging van een hal in Leusden voor vijf jaar. Er is dan tijd om aan elkaar te wennen en de risico’s over en weer beter inschatten. Na evaluatie sluiten wij een tweede hal bij voorbaat niet uit.

Wij zijn van mening dat er veel aandacht besteed moet worden aan het voorkomen van verslaving door een convenant verplicht te stellen met een voorziening voor verslavingszorg.

Ook dringen wij er op aan dat het personeel uit Leusden geworven wordt, goed wordt opgeleid  en dat er gekeken wordt naar kansen voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Een minimum leeftijd van 21 en certificering bij DEKRA  (zij bewaken de gezamenlijke belangen en het imago van de branche) achten wij eveneens noodzakelijk.

Het Trimbosch instituut heeft geconstateerd dat de combinatie van gokken met alcoholgebruik extra risico’s met zich mee brengt. Wij hebben een motie ingediend waarin wij aan de burgemeester vragen bij het verlenen van een vergunning extra alert te zijn op het alcoholbeleid van een onderneming. Zo willen wij dat er geen alcohol wordt geschonken in de ruimte waar de automaten staan. Het college heeft toegezegd hier extra aandacht aan te geven. Om deze reden hebben we de motie ingetrokken.

Ook hebben we een motie ingediend om de voorgestelde locatie te verruimen en ook het centrum op te nemen als zoeklocatie, mede omdat in het centrum de sociale controle ons inziens beter is dan in de voorgestelde omgeving. Dit werd door het college bestreden en afgeraden en niet door de overige fracties gesteund. We hebben de motie ingetrokken.