Door Joost van Herpen op 28 april 2014

Een nieuwe start voor leusden

Onder deze naam hebben D 66, GL-PvdA en CU-SGP een akkoord bereikt dat de komende 4 jaar richtinggevend zal zijn in de bestuurlijke verhoudingen in Leusden.

Een uitkomst als gevolg van de verkiezingen op 19 maart en het daarop volgende informatie- en formatieproces.

De GL PvdA fractie ziet met voldoening terug op een hectische maar ook mooie periode, waarin drie politieke stromingen die volgens de informateur programmatisch dicht bij elkaar stonden, de zoektocht met succes wisten af te ronden. Dit succesvol afronden werd ook mogelijk doordat de politieke wil en het vertrouwen er was om tot verandering te komen.

Ik ga hier niet beweren dat Leusden er over 4 jaar radicaal anders  uit zal zien dan nu het geval is. Wel durf ik te stellen dat zaken anders zullen gaan lopen.

In het coalitieakkoord zijn hier aanwijzingen voor te vinden. Ook het totaal vernieuwde college, wat betreft de hierin opererende wethouders, zal anders acteren dan we gewend waren.

In de komende raadsperiode willen wij uitgaan van en werken met de kracht die uit de samenleving voortkomt. Via de ontmoeting en het gesprek willen we de kennis en de kracht die in de samenleving aanwezig is uitnutten ten gunste van de Leusdense samenleving.

We willen de burgers nauw en blijvend betrekken bij de uitvoering van het coalitieakkoord. De inspreekavond tijdens de formatie maakt aantoonbaar dat deze behoefte bij de burger manifest is.

De uitdaging is met extra inzet op contacten en (digitale) communicatie de band met de burger te verstevigen. Ook als fractie gaan we inzetten op vaste contactmomenten met wijkorganisaties, verenigingen en maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven.

 

Enkele hoofdpunten uit het coalitieakkoord:

Sociaal domein:

De transities binnen het sociaal domein houden ons allemaal bezig. Landelijk wordt steeds duidelijker onder welke condities de verantwoordelijkheden door gemeenten moeten worden overgenomen.

Deze coalitie staat voor solidariteit en zal niet schromen om een(financieel) vangnet te organiseren indien dat nodig is.

De nieuwe coalitie staat voor het borgen van de drie decentralisatie processen. Het is een grote uitdaging waarbij het nieuwe college heel bewust als een  gezamenlijk opererend team de schouders er onder gaat zetten. In de transitieperiode borgen wij dat niemand tussen wal en schip terecht gaat komen.

Voor de minima, de gehandicapten en de chronisch zieken in Leusden blijven wij speciale zorg hebben c.q.  gaan we op zoek naar ruimte in de lokale regelgeving om hen ter wille te zijn.

Eigen kracht en participatie lijken als principes een groot goed, in de praktijk moet blijken waar dat begint en wanneer dat ophoudt. Van de lokale politiek is hierbij alertheid geboden.

Milieu en duurzaamheid:

Zorg voor duurzaamheid, het milieu en verantwoord energiegebruik zijn rode draden in het gesloten coalitieakkoord. Naast het werken aan een juiste attitude bij de Leusdenaar voor deze zaken worden ook investeringsmiddelen vrij gemaakt om stappen voorwaarts te zetten. De uitvoering van het eerder gesloten energieakkoord wordt geborgd door een gemeentelijke financiële bijdrage op tafel te leggen. Daarnaast gaat de gemeente geld stoppen in een betere isolatie van gemeentelijk vastgoed.

Tweede sporthal/Lange steeg

Eveneens gaat Leusden investeren in maatschappelijk gewenste ontwikkelingen. De stilstand rond het al dan niet bouwen van een tweede sporthal wordt doorbroken door de keus te maken voor het daadwerkelijk investeren in die tweede sporthal.

We maken ook een heldere keus als het gaat om het Lange Steeg gebied. Dit gebied blijft een gebied met het nu zo kenmerkende open landschap. Geen huizenbouw, wij maken hier als coalitie een heldere keuze die niet voor meerdere uitleg vatbaar is, dus een keuze voor behoud en verdere ontwikkeling  en verbetering van de aldaar aanwezige natuurwaarden.

De Biezenkamp:

Met kracht en wat mij betreft met onorthodoxe middelen wordt de voltooiing van het Biezenkamp project naderbij gebracht. Op korte termijn gaat deze coalitie er voor zorgen dat de uitstraling van het gebied een push krijgt. De afronding van het project zelf heeft hoge prioriteit en vraagt om snel, doortastend en creatief handelen van het nieuwe college.

De uitgestoken hand:

D 66, GL-PvdA en CU-SGP zijn de dragers van dit coalitieakkoord, zij vormen ook gezamenlijk met de burgemeester het nieuw college van B en W

Ik doe een herhaald appel op CDA en VVD om gezamenlijk, omwille van het Leusdense belang, ook cfm. de in Leusden gewende samenwerkingsgedachte, er de schouders onder te zetten.

Bij de coalitiebesprekingen is helaas niet ingegaan op deze uitgestoken hand. Jammer maar ook wel begrijpelijk. Voor de toekomst heb ik hoop op een constructieve samenwerking, ik nodig VVD en CDA hiertoe nadrukkelijk uit.

Tot slot;

Vandaag debatteren we over het coalitieakkoord.

Zoals bekend wordt dit coalitieakkoord verder en concreter uitgewerkt in een college uitvoeringsprogramma (CUP)

Onderdeel van dit programma zal zijn het financieel dekkingsplan.

Ik ben er van overtuigd, maar wij zullen dit ook kritisch volgen, dat wij voldoende financiële ruimte hebben gevonden en zullen vinden, zowel in de reguliere middelen als ook in de reserves, om de investeringen te doen die we in het coalitie akkoord hebben omarmd.

Ik wens het nieuwe college van B en W een goede en behouden vaart, met de wind volop in de zeilen zodat tempo gemaakt gaat worden waar dit gevraagd is.

Joost van Herpen

Joost van Herpen

Wie ben je? Joost van Herpen, 68 jaar, komend uit de Gelderse Achterhoek, in 1991 inwoner van Leusden geworden. Vakbondsman in hart en nieren en werkzaam geweest bij FNV en namens GroenLinks en PvdA in de Leusdense gemeenteraad als raadslid mee mogen bouwen aan een steeds mooier wordend Leusden. In de politiek door? Zowel in

Meer over Joost van Herpen