Door Marcel Sturkenboom op 6 februari 2015

Exploitatie sportaccommodaties en “maatschappelijk belang”

Gisterenavond is de Raad geïnformeerd over het voornemen van het College om de exploitatie van sportaccommodaties aan te wijzen als activiteiten die plaatsvinden in het algemeen belang. Vanaf 1 juli 2012 geldt de Wet Markt en Overheid die bepaalt dat overheidsinstanties zoals gemeenten spelregels in acht moeten nemen als zij economische activiteiten uitvoeren. Daaronder valt het aanbieden van goederen en diensten, waarvoor integrale kostprijs moet worden doorberekend. Voor sportclubs zou dit betekenen dat de huur onbetaalbaar hoog wordt. De Wet maakt het mogelijk om daarvan af te wijken als de Raad beslist over het algemeen belang. Het ziet er naar uit dat dit voorstel op de Raadsvergadering van 19 februari een hamerstuk wordt.

Het College zoekt nog naar de juiste verhouding van huur als een percentage (max 60%) van de integrale kostprijs en de omvang van het subsidie. Sport als maatschappelijk belang betekent overigens ook dat daarmee de sport gevraagd kan worden aantoonbaar bij te dragen aan het sociale domein d.w.z. activiteiten die participatie, gezonde leefstijl en talentontwikkeling voor Leusdenaren die dat goed kunnen gebruiken te bevorderen.

Marcel Sturkenboom

Marcel Sturkenboom

Wie ben je ? Marcel, 67 jaar, sinds 2014 raadslid en vanaf 2018 fractievoorzitter. Ik ben een sociale hardloper met doorzettingsvermogen, heb een zakelijke inslag en ben een trotse opa. In de politiek door ? Ik heb mijn inspiratie en maatschappelijke betrokkenheid meegekregen van mijn vader die vakbondsbestuurder was. Net zo goed als ik de

Meer over Marcel Sturkenboom