Door Marcel Sturkenboom op 13 januari 2014

Geen woningbouw in de Langesteeg

Op zaterdag 11 januari jl. leidden Ben Apeldoorn en Lisanne Oskam van LTO de Linie een groep van belangstellende raads- en fractieleden rond over de weilanden en akkers van de Langesteeg. Aanleiding voor dit bezoek was het opvallende plan dat Heijmans in oktober 2013 lanceerde (www.raadsplein.leusden.nl). Deze bouwonderneming heeft na overleg met (potentiële) partners zoals Landgoed de Boom, Groenfonds Nederland, Leusdense woon coöperaties en zorgorganisatie Beweging 3.0 een alternatieve “woon-natuur” bestemming voor dit gebied uitgewerkt. Samen hebben zij voor ogen woningen met o.a. een bijzondere zorgfunctie te combineren met recreatieve voorzieningen. Bovendien beogen zij een duurzame oplossing te creëren voor agrarische bedrijvigheid in dit gebied waarbij tevens de landschappelijke beleving zou worden versterkt. De woningbouw zou zorgvuldig landschappelijk én ecologisch moeten worden ingepast zodat de eventuele verstoring zoveel mogelijk beperkt wordt. De herinrichting van de natuur zou bekostigd moeten worden vanuit de winst van de woningbouw en subsidies van provincie en gemeente.

Het is niet onlogisch dat het bedrijf Heijmans dat een deel van de grond van de Langesteeg een aantal jaren geleden al aankocht, als ondernemer probeert rendement op deze investering te behalen. Te voorspellen is dat het gewenste rendement zal betekenen dat veel meer woningbouw zal plaatsvinden dan in deze fase van planontwikkeling is aangegeven. Daarnaast heeft dit gebied een agrarische bestemming. Boeren zoals Ben Apeldoorn van LTO zijn ook eigenaar of huren een deel van de grond voor het houden van koeien of het telen van mais. Deze bedrijvigheid past bij dit gebied dat zeker geen woonbestemming heeft en grenst aan het unieke en voor onze regio gezichtsbepalende natuurterrein de Schoolsteegse bosjes.

Heijmans heeft in een schitterende folder een vergezicht geschilderd waarin onder de noemer van maatschappelijk ondernemen wordt geïnvesteerd in de natuur. Je hoeft geen expert te zijn om hier doorheen te kijken. Heijmans probeert de Leusdense gemeenschap om eigen speculatief belang te overtuigen van de noodzaak van het wijzigen van het bestemmingsplan. De gemeente heeft echter al in overleg met de provincie een aantal plekken aangewezen waar voor Leusdense en regionale behoefte woningen kunnen worden gebouwd. De Tabaksteeg, het gebied bij de Maanweg en het Valleikanaal zijn daar voorbeelden van. Zelfs als er behoefte is aan (meer) faciliteiten voor woon-werk-zorgcombinaties kan dat binnen deze planning worden meegenomen.

Opvallend was dat Ben Apeldoorn en Lisanne Oskam van LTO de gemeenteraads- en fractieleden tijdens de tocht vooral de schoonheid van dit gebied zelf hebben laten ervaren. Wat deLangesteegbezoek fractie Groenlinks-PvdA betreft blijft dat ook zo. De idee om in public-private partnerships woningbouw te combineren met investeringen in de natuur is aantrekkelijk maar dan wel binnen de aangewezen bestemmingen. Feitelijk moet de gemeente ook de regievoerder op dit soort planvorming zijn en blijven. Eén van de speerpunten van ons verkiezingsprogramma 2014 is dan ook dat in de Langesteeg geen woningbouw zal plaatsvinden. 

Marcel Sturkenboom

Marcel Sturkenboom

Wie ben je ? Marcel, 67 jaar, sinds 2014 raadslid en vanaf 2018 fractievoorzitter. Ik ben een sociale hardloper met doorzettingsvermogen, heb een zakelijke inslag en ben een trotse opa. In de politiek door ? Ik heb mijn inspiratie en maatschappelijke betrokkenheid meegekregen van mijn vader die vakbondsbestuurder was. Net zo goed als ik de

Meer over Marcel Sturkenboom