23 oktober 2015

Het nieuwe afvalinzamelen

Op 19-10-2015 hebben Joost van Herpen, Erwin Bruinsma en Riet Koetsenruijter met een aantal raadsleden, 3 ambtenaren en 2 collegeleden een werkbezoek gebracht naar (het mooie) Doesburg om ons te laten informeren over het omgekeerd afval inzamelen. Omgekeerd afval inzamelen is een systeem waarbij inwoners restafval wegbrengen naar een container dichtbij en herbruikbare afvalstromen, zoals plastic, GFT en papier, huis aan huis opgehaald worden. Doel was tips en tops mee te krijgen voor het Leusdens beleid en met eigen ogen aan te schouwen wat de mogelijke problemen zijn bij het plaatsen van afvalbakken op bepaalde locaties. Nog beter gescheiden afval inzamelen is al jaren een wens van onze fracties en nu het op de raadsagenda staat laten we ons goed voorlichten over de successen en risico’s van Diftar (gedifferentieerde tarieven voor afvalinzameling, minder aanbieden betekent lagere kosten voor een inwoner) en omgekeerd afval inzamelen.

Hoe doet Doesburg het?Afvalbezoek 3

Doesburg heeft in 3 jaar tijd de afvalberg aanzienlijk verminderd door het verbeteren van de bronscheiding door middel van Diftar, zo is het gemiddelde restafval per inwoner gedaald van 165 kg (in 2011) naar 115 kg (in 2014). Het beheersbaar houden van de afvalkosten voor de inwoners is belangrijk maar nog belangrijker is dat de inwoners zich bewust zijn van de voordelen van duurzaam en bestendig afvalbeleid. Duidelijke en begrijpelijke communicatie is belangrijk. Inwoners in de binnenstad zijn 5 scenario voorgelegd en ze kozen voor 3 wekelijks alternerend ophaalsysteem grijs-groen-kunststof met minicontainers of voor de openbare grond containers (OGC) met pasje. Doordat de ondergrondse leidingen en bewonerswensen is plaatsing niet overal vanzelfsprekend. Inwoners betalen een basistarief en daarnaast een bedrag per keer dat afval aangeboden wordt (gestort of opgehaald wordt). De tarieven worden jaarlijks door de gemeenteraad vastgesteld. Bij maatschappelijke instellingen wordt afval opgehaald, idem in het buitengebied.

Inwoners zijn gevraagd of ze zich wilden afmelden voor het ophalen van de GFT containers.

Er wordt maatwerk geboden aan inwoners met een medische indicatie (ophalen soms wekelijks). De term ‘loopafstand’ is losgelaten omdat het teveel verwarring/weerstand opriep bij de inwoners.

Enkele resultaten tot nu toe

Opvallend resultaat is dat de hoeveelheid restafval verminderd is doordat inwoners het zelf wegbrengen naar de OGC. Inwoners zijn tevreden over het gebruik van de ondergrondse containers. Inwoners die met een OGC werken meer tevreden zijn dan inwoners die met een minicontainer werken, dit omdat OGC-mensen kunnen wegbrengen wanneer het hen schikt. De gemeente is tevreden over de reducering van de scheidingsresultaten.

Toch zijn er nog verbeterpunten o.a. afvalinzameling in de openbare ruimte en aandacht voor toenemende inzet inwonersparticipatie.

Wat gaat Leusden doen?Afvalbezoek 2

Inmiddels hebben de inwoners via de LeusderKrant een oproep gekregen een enquête in te vullen (scenario onderzoek) en worden binnenkort de uitkomsten van deze nulmeting met de inwoners en de Raad besproken. Op basis hiervan worden er scenario uitgewerkt met de financiële plaatjes en wordt in 2016 een keuze gemaakt voor omgekeerd afval inzamelen, Diftar of ander beleid.

 

Visie GroenLinks-PvdA

Wat onze fractie betreft verdwijnen de grijze zakken uit het straatbeeld, komen er meer OGC, wordt er maatwerk verricht en betaalt de vervuiler voor de eigen afvalberg ofwel wordt goed gedrag beloond.