Door op 14 mei 2013

Raadslid Inge Jansen in Achterveld

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}


Wordt Nederland een land waarin het ieder voor zich is, waarin de overheid zich terug trekt en waarin de krachten van de markt ondanks de harde lessen uit de afgelopen jaren alle ruimte krijgen?
Of een land waarin we elkaar sterker maken, waarin we gezamenlijk de publieke voorzieningen opbouwen en zo iedereen de kans bieden het beste uit zijn of haar leven te halen?
Wij kiezen vanuit onze idealen met overtuiging voor dat laatste. De PvdA wil Nederland weer zijn vertrouwen, zijn optimisme en samenhorigheid teruggeven. Waarin de toekomst van onze kinderen belangrijker is dan korte termijn oplossingen.

De kracht van Nederland en het vertrouwen van Nederlanders is gebaseerd op de zekerheid van werk, veilige straten, betaalbare woningen, goede scholen, een bereikbaar ziekenhuis en een betrouwbare energievoorziening.
Wij willen deze basis herstellen en daarmee het vertrouwen in de kracht van Nederland terugwinnen. En dat kan niet door krampachtig vast te houden aan het bestaande.

Dat vraagt in deze tijden om hervormingen en moeilijke keuzes.

Nederlanders worden gelukkig steeds ouder. Na een werkzaam leven kunnen veel mensen langer dan voorheen genieten van een fijne oude dag met een goed inkomen dankzij onze AOW en ons sterke pensioenstelsel. De Partij van de Arbeid stond aan de wieg van dat stelsel. Dankzij onze Willem Drees gaan al bijna zestig jaar oud en arm niet langer hand in hand. In al die decennia is er echter veel veranderd. Zoals gezegd worden we steeds ouder, het aantal ouderen ten opzichte van het aantal jongeren groeit fors en we moeten alles op alles zetten om ook in de toekomst voldoende handen aan bed en docenten voor de klas te houden.

Daarom moet de pensioengerechtigde leeftijd omhoog. De PvdA stelde daarbij altijd als voorwaarde dat deze leeftijdsverhoging niet ten koste gaat van mensen die lang voor een laag inkomen gewerkt hebben en dat deze niet ten koste gaat van mensen die op latere leeftijd werkloos raken en die niet meer aan het werk komen.

Tenslotte dienen de overheidsfinanciën op orde te worden gebracht en vragen we van alle Nederlanders daarvoor een bijdrage, langer werken vormt daarvan een noodzakelijk onderdeel.

Goede zorg moet betaalbaar blijven. Om tweedeling in de zorg te voorkomen en de stijgende kosten in de zorg op te vangen, zullen we daarom van iedereen een eerlijke extra bijdrage moeten vragen. Solidariteit is daarbij voor ons het leidend principe. We willen inkomensafhankelijke premies èn inkomensafhankelijke eigen betalingen en risico’s, zodat de zorg voor iedereen betaalbaar blijft.

Er is veel werk in de zorg. Dat is belangrijk en mooi werk, werk dat echt iets betekent voor een ander. En zo moet het ook blijven. Voor iedereen die nu al met zijn of haar hart aan het werk is, maar ook voor al die jonge mensen en mensen uit andere beroepen die we nodig hebben om in de zorg te werken.

Afgelopen kabinetsperiode is de marktwerking in de zorg verder uitgebreid. Dit heeft de zorg minder menselijk en zeker niet goedkoper gemaakt. De kosten van de zorg stijgen onverantwoord sterk. Dat is een slechte zaak. Wij zijn er van overtuigd dat het anders kan. Wij zijn ervan overtuigd dat we met meer aandacht voor mensen, door zorg dichtbij huis te organiseren en beter te kijken naar wat mensen zelf willen en wat ze écht nodig hebben, uiteindelijk voor iedereen veel beter af zijn. Dat patiënt en zorgverlener allebei gelukkiger zijn als een zorgronde niet wordt geregeerd door de klok en een waslijst aan administratie. Dat goede en vertrouwde zorg niet wordt bevorderd door een ziekte te benaderen als een optelsom van behandelingen. En dat zorg daar ook niet betaalbaarder door wordt.

Wij richten de zorg daarom op een andere manier in.
We introduceren de basiszorg, waarin niet de zorgverzekeraars en de markt, maar burgers, overheid, zorgverleners en zorgaanbieders samen beslissen over het aanbod van zorg.
Gewone gezinnen zijn de motor van onze economie. Daarom draaien we de forensentaks en de hogere btw op boodschappen terug en vragen we wat meer van de hoogste inkomens. We schrappen het liggeld voor zieken en stoppen de verspillende marktwerking in de zorg. Zo creëren we groei en banen, en brengen we de begroting op orde. Zo voorkomen we dat in een beschaafd land als het onze een op de tien kinderen opgroeit in armoede. Zo stomen we Nederland klaar voor de toekomst.

Wij willen van een land vol onzekerheid en onbehagen naar een land van optimisme en vertrouwen.
Van een land waarin het steeds meer ieder voor zich is naar een land waarin we samen elkaar sterker maken.
Van een land dat milieu en natuur veronachtzaamt, naar een land dat een duurzame toekomst  als een grote uitdaging ziet en daar economisch van profiteert.

Een land waarin we eerlijk delen, kansen bieden en vooruitgang creëren. Naar een sterker en socialer Nederland.