Door Joost van Herpen op 15 juni 2013

PvdA gewest Utrecht in Leusden

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Zaterdag ochtend  15 juni was het PvdA gewest te gast in het Leusdense gemeentehuis.

Kees de Kruijf, fractievoorzitter in de Staten van Utrecht gaf bij het rondje actualiteit aan dat:

  • de opschaling van de provincies Utrecht, N Holland en Flevoland nu gepland staat per 1 januari 2016. De fractie betreurt het uitstel met 9 maanden, maar kiest uiteraard ook voor de grootst mogelijke zorgvuldigheid.
  • de verhuizing naar het nieuwe provinciehuis en de verkoop van het oude provinciehuis aanzienlijk duurder blijkt uit te vallen vanwege onvoorzien asbest in het oude provinciehuis. De extra kostenpost van 7 miljoen Euro is voor de PvdA Statenfractie onacceptabel. De Statenfractie van de PvdA zal daarom samen met SP en PVV een motie van wantrouwen indienen.
  • het oud tweede kamerlid Willibrord van Beek (VVD) de nieuwe CdK (ad interim) van Utrecht wordt
  • de Statenfractie vanuit de gemeenten  graag ideeën wil voor de besteding van 10 miljoen Euro die op de plank ligt voor het  issue wonen. Op 19 juni is er een bijeenkomst over.
  • de Statenfractie in interviews vergaarde kennis rondom thema jeugdzorg wil delen met betrokken raadsleden in de gemeenten

Als gastspreker was aanwezig het tweede kamerlid Roos Vermeij.

Zij vertelde dat de tweede Kamerfractie van de PvdA met een notitie zou komen over de lopende en op stapel staande decentralisaties, van rijk/provincie naar de gemeenten. Verder ging zij in op het recent gesloten sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en overheid. Gegeven de afspraken die in dit akkoord zijn verwoord, welke aanzienlijk gunstiger zijn dan de in het regeerakkoord vastgelegde afspraken, vond zij dat de PvdA dit akkoord te weinig “vierde”en als winst aan de samenleving verkocht.  In het uiteindelijk tot stand gekomen sociale akkoord herkende zij veel overeenkomsten met het door Ton Heerts destijds als tweede kamerlid (mede) opgesteld PvdA document “kansen geven, kansen nemen”

Het sociaal akkoord ziet zij als een verbetering van wat in het regeer akkoord stond en ook als een startpunt voor daadwerkelijke hervormingen.

In de discussie met haar werd duidelijk dat de TK fractie niet alleen achter het sociaal akkoord staat maar ook voor de (eventuele ) noodzaak van alsnog 6 miljard Euro aan bezuinigingen.

In de discussie met haar over de komende wijzigingen in het Nederlandse pensioenstelsel, o.a. aanpassen Witteveen kader, waardoor in de toekomst minder pensioen belasting vrij kan worden opgebouwd, maakte Roos Vermeij een duidelijk statement.

De pijlers van een toekomstig pensioenstelsel in Nederland zijn en blijven solidariteit, collectiviteit en verplichtstelling.

Joost van Herpen

Joost van Herpen

Wie ben je? Joost van Herpen, 68 jaar, komend uit de Gelderse Achterhoek, in 1991 inwoner van Leusden geworden. Vakbondsman in hart en nieren en werkzaam geweest bij FNV en namens GroenLinks en PvdA in de Leusdense gemeenteraad als raadslid mee mogen bouwen aan een steeds mooier wordend Leusden. In de politiek door? Zowel in

Meer over Joost van Herpen