Door op 31 januari 2017

Waterkrachtcentrale in Leusden

GroenLinks-PvdA vindt het idee om met een waterrad elektriciteit op te wekken bij de stuw in het Valleikanaal (schone energie stroomt door Leusden) een zeer interessant idee. Dit is een van de ideeën die is ingediend bij ‘Het beste idee van Leusden’. GroenLinks-PvdA steunt dan ook van harte het voorstel om het waterrad nader te onderzoeken, zoals besloten is in de raadsvergadering van 26 januari.

Het beste idee van Leusden is bedacht om inwoners te laten meedenken over het realiseren van besparingen op de gemeentebegroting. Het beste idee van Leusden heeft interessante ideeën opgeleverd, waarvan er een aantal uitgevoerd gaan worden (onder andere douchetimer in De Korf en lagere energierekening elektrische auto’s) en een aantal nader onderzocht worden. Het idee van het waterrad is nog niet ver genoeg uitgewerkt om al over besloten te kunnen worden.

De komende maanden zal het waterrad nader onderzocht worden; dit zal waarschijnlijk ongeveer een half jaar gaan duren. Als het waterrad praktisch uitvoerbaar blijkt te zijn, dan het resterende deel van het budget van Het beste idee van Leusden daarvoor beschikbaar zijn. GroenLinks-PvdA is voorstander van lokale duurzame energieopwekking. We hopen dat in de toekomst een waterrad daaraan een bijdrage kan leveren.

Het doel was om met Het beste idee van Leusden jaarlijks 25.000 euro te besparen. Helaas moeten we constateren dat dat doel waarschijnlijk niet gehaald gaat worden. Wel heeft Het beste idee van Leusden een aantal interessante ideeën opgeleverd. Een deel van die ideeën leveren een besparing op en een deel van die ideeën leveren misschien weinig tot geen besparing op, maar wel een positieve bijdrage aan onze Leusdense samenleving. Verder waarderen we het contact tussen inwoners en de gemeente dat ontstaan is door Het beste idee van Leusden. Meer informatie over Het beste idee van Leusden is te vinden op https://www.facebook.com/hetbesteideevanleusden/.