Door op 12 mei 2013

Kom naar de ledenvergadering

Uitnodiging Algemene Ledenvergadering 15 mei 2013.

In de Nieuwsbrief van vorige week gaf ik aan dat er op 15 mei aanstaande een bijzondere ledenvergadering zou worden gehouden. Daarin vroeg ik jullie ook om de datum alvast in de agenda te zetten. Met deze Nieuwsbrief krijgen jullie de complete uitnodiging en aanvullende informatie toegestuurd.

Maar eerst even iets veel leukers en misschien nog wel veel belangrijkers!.

Op 1 mei hebben we als afdelingsbestuur bijzondere aandacht mogen geven aan vijf van onze leden die al heel lang lid zijn. Namens het hoofdbestuur en vooral ook namens onszelf hebben we ze alle vijf, met behulp van een mooie bos rozen, van harte gefeliciteerd. Drie van de vijf kregen daarnaast een herinneringsspeld uitgereikt omdat ze 25 jaar dan wel 50 jaar lid waren.

Het ging om:

            Mevrouw Molenaar-Heynis,  50 jaar lid

            Mevrouw Nuijtemans-Pijnen, 40 jaar lid

            Mevrouw Steur-Lammes,      25 jaar lid

            De heer J.M. Joosten,           40 jaar lid

            De heer Van Herpen,             25 jaar lid

Heel fijn om binnen je afdeling zulke trouwe leden te hebben die ook al zolang hun steentje bijdragen!

De Algemene Ledenvergadering van 15 mei.

In eerdere nieuwsbrieven is verteld dat de afdelingsbesturen van GroenLinks en Partij vd Arbeid in Leusden van plan zijn om gezamenlijk de gemeenteraadsverkiezingen van mei 2014 in te gaan, met één kandidatenlijst en één programma. Vanuit de gedachte dat PvdA en GroenLinks al vele jaren inhoudelijk heel erg op dezelfde lijn zitten, dat er ook al vele verkiezingen een lijstverbinding is en vanuit de overtuiging dat we gezamenlijk in de gemeenteraad een nog sterker links, groen en sociaal geluid kunnen laten horen dan nu het geval is. Waarbij we vinden dat dat sterkere linkse, groene en sociale geluid ook echt nodig is!

De vorige ledenvergadering van 12 maart kwam met een aantal opmerkingen en suggesties over de samenwerkingsovereenkomst tussen GroenLinks en PvdA en het concept programma, maar ging verder akkoord met de verdere uitwerking van de samenwerking. GroenLinks heeft ondertussen ook zijn ledenvergadering gehad, waaruit ook opmerkingen en suggesties zijn voortgekomen. Alle op- en aanmerkingen zijn besproken in de voorbereidingsgroep, bestaande uit twee vertegenwoordigers van de PvdA en twee van GroenLinks en hebben geleid tot een aantal aanpassingen. In deze Nieuwsbrief, als bijlage bij de agenda, worden de bijgestelde samenwerkingsovereenkomst en het aangepaste verkiezingsprogramma meegestuurd. In de vorige Nieuwsbrief heb ik de belangrijkste wijzigingen in de samenwerkingsovereenkomst al geschetst.

Voor alle duidelijkheid geef ik hieronder nog even die tekst uit de Nieuwsbrief.

Wat betreft de inhoud van de overeenkomst kan ik alvast kort aangeven dat de Kopgroep, bestaande uit de nummers 1 en 2 blijft bestaan (wel met duidelijker afspraken). De volgorde op de lijst blijft verder ook zoals eerder voorgesteld (a-b-a-b-a, enz. waarbij een “a” wordt ingevuld door de PvdA). Maar de voorgestelde naam krijgt een alfabetische volgorde en wordt dus andersom (GroenLinks-PvdA) dan eerder voorgesteld en bij een oneven aantal raadsleden en géén wethouder, mag de minderheid de fractievoorzitter kiezen.

 

Op 15 mei leggen de twee afdelingsbesturen het onderhandelingsresultaat van de voorbereidingsgroep aan de ledenvergaderingen voor, met het advies om ermee in te stemmen.

Beide besturen zijn er van overtuigd dat er een alleszins redelijk en evenwichtig onderhandelingsresultaat ligt, waarmee beide politieke partijen sterk de verkiezingen ingaan. De beide besturen zijn bovendien erg positief gestemd als het gaat om de meerwaarde van de ingezette samenwerking.

De avond is ingedeeld in twee gedeelten, een gedeelte in “eigen kring” van 20.00 – 20.45 uur, waarin de leden van de afzonderlijke partijen zich kunnen uitspreken over de hoofdlijnen van het akkoord en het programma. Voor een verdere uitwerking op detailniveau is in een latere fase (zeker voor het programma) overigens ook nog ruimte.

Daarna, vanaf 21.00 uur, is er een gezamenlijke vergadering, waarin vooral met elkaar kennis gemaakt zal worden, maar waarin ook opnieuw aandacht zal zijn voor de (verdere uitwerking van de) samenwerking.

Het eerste deel (van 20.00 uur tot 20.45 uur), kent de volgende agenda.

1. Opening en welkom

2. Verslag ALV van 12 maart 2013 (zie bijlage 1)

3. Vaststelling profielen

 

(lijsttrekker, wethouder, fractievoorzitter, gemeenteraadslid, steunfractielid, fractie en kiescommissie)

De vorige ledenvergadering ging in principe al akkoord met de profielen. De enige opmerking die werd gemaakt, betrof het feit dat in sommige profielen wel en in andere niet genoemd werd dat er sprake moest zijn van iemand met relativeringsvermogen en gevoel voor humor. Het bestuur stelt voor dat in alle functies en bij alle kandidaten “relativeringsvermogen” en “humor” geacht worden aanwezig te zijn. In verband met de lengte van deze Nieuwsbrief zijn de profielen overigens niet opnieuw meegestuurd. Via een simpel mailtje aan mij kunnen ze uiteraard nog toegestuurd worden.

4. Samenwerking met GroenLinks.

            a. de samenwerkingsovereenkomst (zie bijlage 2)

            b. het verkiezingsprogramma (zie bijlage 3)

5. Rondvraag

6. Sluiting

 

Het tweede, gezamenlijke deel (vanaf 21.00 uur) kent de volgende agenda.

1. Opening (Jos Boerefijn, voorzitter GroenLinks)

2. Aanleiding tot de samenwerking (Kees de Kruijf, voorzitter PvdA)

3. De samenwerkingsovereenkomst (Jos de Boer/ Kees de Kruijf)

4. Verkiezingsprogramma (Trieneke vd Veer/ Ago Salverda)

5. Hoe verder (Jos Boerefijn)

6. Rondvraag

7. Sluiting (Kees de Kruijf) 

Graag tot ziens op de Algemene Ledenvergadering

            De Kom (bij de katholieke kerk)

            Hamersveldseweg 51 Leusden

            Aanvang 20.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur)

 

met vriendelijke groet

Kees de Kruijf

Bijlage 1

20130312 Verslag Algemene Ledenvergadering Partij van de Arbeid afdeling Leusden 12 maart 2013

 

Bijlage 2

20130515 Samenwerkingsovereenkomst tussen PvdA en GL versie 2

 

Bijlage 3

20130515 Tweede Concept Verkiezingsprogramma PvdA-GroenLinks Leusden